HU lang Balloonstudio German

Telefon:+36702197580

Hogyan készül

 

Wolt-Éhes vagy? Avagy egy felfújható kabala figura születése.

Bővebb információkért, és képekért kattintson ide

 

- Az elképzelés:

Ügyfeleink döntő többsége már konkrét elképzeléssel keres meg minket. Ezzel rengeteg plusz időt és munkát takarít meg mind részünkre, mind pedig a saját részére. Megrendelés esetén a munkálatok megkezdéséhez nincs is szükség másra, mint egy 3D modellező programra, és természetesen jó adag szaktudásra, hogy az adott tervet úgy tudjuk 3D-be illeszteni, hogy az, a mintakészítés alkalmával megfeleljen majd a felfújható reklám eszközökhöz használt anyagok tulajdonságainak. Tudom, ez egy kicsit cifra lett, de esetünkben sajnos a kép is összetettebb, mint a hagyományos szobrászatban. Miről is van szó?

 

-Tervezés és anyagismeret


Egy 3D modellező, a modellezés alkalmával, hagyományos esetben valamilyen szilárd anyagból történő forma megmunkálásra készít tervezetet. (fa, fém, műanyag, stb. esztergálással, hegesztéssel, faragással történő formálása) amely a műveletek végeztével megtartja az alakját. Amíg egy szobrász szilárd anyagokat használ ahhoz, hogy szobrot készítsen, addig Nekünk a levegőt kell korlátok közé szorítanunk úgy, hogy az a végén, egy plasztikus és légtartó anyagba zárva felvegye a kívánt formát.

Ez így elsőre addig nem tűnik nehéz feladatnak, amig kísérlet képp fel nem fújunk szájjal egy téglalap alakú nylon zacsok, és nem konstatáljuk elkeseredéssel, hogy az nem igazán szeretné megtartani az eredeti formáját, hanem gömbszerűvé kerekedik. A konzekvenciák levonása után, mint, hogy a plasztukus, légtartó anyagok levegővel történő megtöltésük alkalmával deformálódnak, olyan további kérdéseket vetnek fel bennünk pl., mint "hogyan lesz ebből ismét az a forma -jelen esetben téglatest- mint ami az eredeti kiterített állapotában volt. Egy szobrász egyszerűen oldaná meg a bennünk lassan paradoxonokat okozó feladványt, és kifaragná a testet egy fadarabból, Nekünk azonban bonyolultabb, struktúrált megoldásokat kell alkalmaznunk a siker érdekében.

 

felfújható reklám figura alapmodell

 

Tehát miután a leendő termék méretének, felhasználási helyének ismeretében kiválasztottuk a legideálisabb anyagot, egy speciális software segítségével elkezdhetjük a 3D modellt, 2D-be áthelyezve szétbontani.

Aki valaha is foglalkozott textilipari termékek szabásával, az tudja mennyire fontos egy adott forma elkészítéséhez az alapanyag tulajdonságának ismerete. Az egyedi felfújható reklám figurák esetében ez hatványozottan igaz, mivel itt nem csak arról van szó, hogy az anyag min. 85%-ban légtartó legyen, hanem az is, hogy a kiterített szabásminta mérete, és íve hogyan, és hová esik majd a végleges terméken. Ugyancsak fontos és meghatározó még az alapanyag nyúlásiránya és lágysága. Pl. egy, a reklám eszközöknél általánosan használt rideg PVC kevésbé fogja felvenni egy kisebb alkatrész íveit, mint egy lágyabb PES.

A szabásminta vonalainak meghatározása, és kiterítése után egy vázlatot készítünk, amelyet az alapanyag gyári szélessége határoz meg. Ez a művelet azonos a terítékes lapszabászat elméletével.

 

-Szabászat és összeállítás


Az ideális teríték létrehozásával nem csak az anyagszükségletet, hanem a munkafolyamatok idejét is (munkaidő) optimalizáljuk. Pl. Egy gömb forma elkészítésének ára nagyban függ a kiszabandó gömb cikkelyek mennyiségétől (8 cikkelyt rövidebb idő alatt varrunk össze, mint 16-18, netán 24 cikkelyt) amelyet pedig az alkalmazott technológia használata, illetve a készülő termék mérete fog meghatározni. Pl. egy hegesztett, légtartó gömb előállításához kevesebb cikkely kell, mert a túlnyomás szépen kikerekíti a formát.

felfújható kabalafigura részletek


Mivel főként egyedi, aszimmetrikus termékek előállításáról beszélünk, a társított szabászat sok esetben szóba sem jöhet, ezért minden szabást egyenként, kézzel kell végezni. A szabás végeztével kezdődhet az összeállítás, amelynek sorrendjét a technológus határozza meg. Ö az a személy, aki megtervezi, hogy az adott alkatrészek milyen sorrendben legyenek összeállítva, és, hogy a részműveletek közül melyek tartoznak az előkészítési, és melyek az összeállítási fázisba. A technológus végeredményben olyan, mint egy koordinátor, akinek a szakma minden csínját-bínját ismernie kell!

 

levegővel fújt kabala reklám figura alapok

 

-Varrás, hegesztés:


Rengeteg tanulás, tapasztalat és kitartás kell ahhoz, hogy valaki reklám ballonok varrásával tudjon foglalkozni. Hagyományos értelemben egy varrónő, apró alkatrészekkel dolgozik egész életében, itt viszont sokszor a legapróbb alkatrészek is több méter hosszúak, és szélesek. Ahhoz, hogy valaki, az esetenként 50 - 70 alkatrészből álló, alkatrészenként több szegmensből álló varratok halmazát átlátva eligazodjon a képzeletbeli térben, jó térérzékkel és logikával kell, hogy rendelkezzen.

 

Felfújható WOLT reklámfigura

 

Lezáró műveletek:


Mialatt készül a termék, egy szakember, a termék előkészítési és összeállítási folyamataival párhuzamosan készíti el a kellékeket (rögzítő fülek, ventilátort befoglaló zsákok, stb), köti be a működéshez elengedhetetlen fújó motorokat, LED lámpákat, ragasztja a szelepeket, és előkészíti a csomagoláshoz szükséges hordtáskát, stb, hogy a reklám balloon, a tesztelés után azonnal szállítható legyen.

 

-Műveletek A-tól Z-ig

-Egyeztetés
-Látványtervezés
-3D testmodell elkészítése
-Textúrázás / UV mapping
-Anyag és az alkalmazandó technológia kiválasztása (varrás, hegesztés, mindkettő)
-Szabásminta teríték tervezése, elkészítése
-Arculati sajátosságok előkészítése
-Nyomdai előkészítés
-Grafikai utómunkák
-nyomtatás
-Szabás
-Varrás / Hegesztés
-Utómunkálatok, és kellékek elkészítése
-Szabási hulladékok csoportosítása, hasznos hulladékok meghatározása, kezelése

Villamosság:

-Fújó motor üzemkész állapotba helyezése, tesztelése
-LED világítás, és biztonsági összetevők elkészítése
-Üzembe helyezés

Tesztelés:

Az elkészült termék felfújása, tesztelése, esetenként (főleg figurák esetében) annak igazítása.

Kellékek, csomagolás, szállítás

-Rögzítő kötelek felhelyezése a termékre
-Hord táska készítése
-csomagolás
-Logisztika
-Szállítás + biztosítás